Kuchnia

Przepisy

żeberka w kapuście
składniki:
Składniki:
1 kg żeberek
1 kg kiszonej kapusty
1 marchew
1 cebula
2 listki laurowe, 2 kulki pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego
opcjonalnie: 1 łyżka kminku
3 łyżki wody
Przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, chili, majeranek,olej do smażenia
Przygotowanie:
** Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawami. Następnie przekładamy do miski i odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy żeberka z każdej strony na mocnym ogniu. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski
** Cebulę kroimy w piórka i również smażymy na rumiano, zdejmujemy z patelni. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty. Następnie kiszoną kapustę podsmażamy przez chwilę na patelni ( jeśli jest bardzo kwaśna należy przepłukać ją wodą ) z dodatkiem trzech łyżek wody, liści laurowych, pieprzu i ziela angielskiego oraz opcjonalnie kminku
** W żaroodpornym naczyniu wykładamy połowę kiszonej kapusty i oprószamy ją delikatnie solą, pieprzem, papryką czerwoną, chili oraz majerankiem. Na kapuście układamy mięso a na nim podsmażoną cebulkę
* Całość przykrywamy resztą kapusty i ponownie oprószamy delikatnie przyprawami
** Potrawę należy zapiekać pod przykryciem, jeśli jednak nie mamy pokrywki do naczynia żaroodpornego, możemy włożyć je do foliowego rękawa przeznaczonego do pieczenia
** Potrawę należy zapiekać pod przykryciem, jeśli jednak nie mamy pokrywki do naczynia żaroodpornego, możemy włożyć je do foliowego rękawa przeznaczonego do pieczenia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation