Kuchnia

wypieki

Placki na sodzie

Składniki:

500 g mąki
300 g śmietany 18%
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1-2 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
olej lub smalec do smażenia
SAM_0415

1. Mąkę przesypujemy na stolnicę. Robimy w niej małe wgłębienie, do którego wsypujemy cukier, sól, dodajemy jajko, żółtko oraz śmietanę. Sodę rozpuszczamy w łyżeczce ciepłej wody. Dodajemy do pozostałych składników.

2. Zagniatamy ciasto, powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypujemy je mąką. Formujemy wałek.

3. Nożem odkrawamy kromki o grubości około 2 cm. Każdą rozgniatamy palcami aby miała owalny kształt i nie była za gruba. Placki podczas smażenia rosną.

4. Na patelnię wlewamy olej lub smalec na wysokość 1 cm. Średnio rozgrzewamy aby placki nie były surowe w środku. Smażymy na złoty kolor. Musimy uważać aby ich nie przypalić, tłuszcz coraz bardziej będzie się nagrzewał a placki smażyły szybciej. Podajemy ostudzone z wybranymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation