Kuchnia

CIASTA i DESERY

Ciasto "Fiona"

Masa Budyniowa:
250 ml prawdziwego soku malinowego
Ciasto "Fiona" - Przepis - Słodka Strona
450 ml wody (sok i wodę można zastąpić 700 ml napoju o smaku malinowym i kolorze różowym)
2 budynie malinowe (bez cukru, po 40 g)
cukier (według uznania, jego ilość powinna być uzależniona od "słodkości" soku)

Masa Śmietanowa:
300 ml śmietanki kremówki 30%
galaretka malinowa + 450 ml wody
fix do ubijania śmietany
2 łyżki cukru pudru

ok. 120 g okrągłych biszkoptów
ok. 240 g delicji malinowych
galaretka malinowa
(u mnie różowa galaretka Pink Margarita)
Ciasto "Fiona" - Przepis - Słodka Strona
Ciasto "Fiona" - bez pieczenia - Sposób przygotowania:
Ciasto "Fiona" - Przepis - Słodka Strona
Dno formy o wymiarach ok. 20x28 cm wyścielamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wykładamy warstwę biszkoptów.

Masa Budyniowa:
Sok oraz wodę łączymy ze sobą. W ok. 150 ml napoju rozpuszczamy budynie.
Resztę soku zagotowujemy wraz z cukrem.
Następnie wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gdy odrobinę przestygnie, wlewamy "budyń" do formy wyłożonej biszkoptami. Całkowicie studzimy.

Masa Śmietanowa:
Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy do lekkiego stężenia. Następnie kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając fix wymieszany z cukrem pudrem (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło).

Ciasto "Fiona" - Przepis - Słodka Strona
Do śmietanki dodajemy lekko stężoną galaretkę - delikatnie i krótko miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.

Na masę budyniową wykładamy delicje (galaretką do góry) a na nie wylewamy masę śmietanową. Umieszczamy w lodówce do stężenia.

W tym czasie przygotowujemy drugą galaretkę - studzimy.
Gdy masa zgęstnieję na wierzch ciasta wylewamy schłodzoną, ale nadal płynną galaretkę.

Chłodzimy do momentu całkowitego stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation