Kuchnia

zupy

Zupa z porów i mięsa mielonego

SKŁADNIKI:
30 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1,5 l bulionu warzywnego
1 duży por/ biała część (ok. 300 g)
2 szalotki
kilka małych marchewek
oliwa
serek topiony śmietankowy 100 g
1/2 szklanki śmietanki 30 %
świeżo mielony pieprz do smaku
świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku
sól
świeże zioła, np. natka pietruszki, oregano, listki tymianku
Do podania:
grzanki ziołowe


PRZYGOTOWANIE:
Mięso podsmażyć na łyżce oliwy przez kilka minut na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na miseczkę, odsączając z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni, na 2 łyżkach oliwy podsmażyć, pokrojony w krążki por i posiekane szalotki, podlać 1/2 szklanki gorącego bulionu i dusić przez ok. 10 minut. Przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem, dodać małe marchewki i gotować ok. 20 minut. Odmierzyć szklankę wywaru, wlać do plastikowego pojemnika i zmiksować wraz kostką serka topionego, do momentu uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji, dodać śmietankę - całość wlać do zupy, wymieszać. Mięso przełożyć do garnka. Chwilę podgotować. Zupę doprawić dużą ilością pieprzu i świeżo startą gałką muszkatołową - szczypta wystarczy. Na talerzach przybrać zieleniną (na zdj. listki oregano). Podawać z ziołowymi, pszennymi grzankami. Zupę można ewentualnie zagęścić łyżką mąki, ale nie jest to konieczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation