Kuchnia

mniam! fit

Leczo z ciecierzycą » Jadłonomia · wegańskie przepisy nie tylko dla wegan

Leczo z ciecierzycą

Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na 4 porcje:
1 czerwona cebula
1 puszka ciecierzycy
3 – 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego

½ łyżeczki syropu z agawy
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki papryki wędzonej

1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 czerwone papryki

1 cukinia

1 puszka pomidorów
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Paprykę pokroić na duże, kwadratowe kawałki, cebulę posiekać w grubą kostkę, puszkę ciecierzycy odsączyć z zalewy. Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać cebulę z ciecierzycą i smażyć przez 2 – 3 minuty.
Następnie dodać wszystkie przyprawy, smażyć kolejną minutę i dodać papryki. Smażyć przez 10 minut.
W tym czasie cukinię pokroić na pół-talarki. Dodać do papryk, zamieszać, smażyć 3 minuty i wlać pomidory. Dusić na dużym ogniu bez przykrycia przez 5 – 10 minut, doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z chlebem, kaszą lub ryżem.
Porady:

Nie zmieniajcie czasu i kolejności smażenia – pierwsze podsmażenie cebulki bez przypraw uwolni jej słodycz, dodanie przypraw oraz papryk pozwoli się im skarmelizować i połączyć z aromatem wędzonej papryki, a ostatnie, krótkie smażenie cukinii podkręci jej smak.
Cukinię możecie obrać częściowo – czyli zdejmując co drugi pasek z jej skórki. Dzięki temu nie rozpadnie się i nie będzie za gorzka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation