Kuchnia

mniam! fit

Pieczony falafel » Jadłonomia · wegańskie przepisy nie tylko dla wegan

Pieczony falafel

Czas przygotowania: noc moczenia + 1 godzina
Składniki na 40 - 45 falafeli:
400 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
15 suszonych daktyli
1 cebula
2 ząbki czosnku
¼ pęczka natki pietruszki
¼ pęczka natki kolendry, lub więcej pietruszki

1 ¼ łyżeczki mielonego kuminu
½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki chili
1 – 2 łyżeczki soli
olej do smażenia, najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron

Przygotowanie:
Cie­cie­rzy­cę od­ce­dzić, opłu­kać i zmie­lić połowę w maszynce do mielenia, następnie zmielić daktyle, cebulę, czosnek oraz świeże zioła i zmielić resztę ciecierzycy.
Do zmie­lo­nej masy dodać sól i przyprawy, a następnie wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby dodać 1 – 2 łyżki wody – masa jest dobra, kiedy ściśnięta w ręce łatwo się formuje. Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na 30 minut lub dłużej.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie posmarować punkty olejem w miejscu, gdzie będą leżeć falafele. Z przygotowanej masy nabierać po łyżce masy i formować malutki, lekko spłaszczone krążki. Ważne jest, by dokładnie jest ścisnąć – dzięki temu nie będą się rozpadać, ja używam do tego niezastąpionej maszynki do falafeli.
Uformowane falafele układać na blasze, a kiedy cała będzie pełna posmarować delikatnie każdy falafel olejem na wierzchu i piec przez 8 – 10 minut, a następnie obrócić i piec kolejne 5 – 8 minut. Podawać z tahiną i mnóstwem świeżych warzyw.
Porady:

Chociaż dużo przepisów mówi o tym, że falafela można zrobić w blenderze nie do końca jest to prawdą – tak przygotowany jest ciężki, glinowaty, trudno się formuje, często się rozpada i nie może się równać w smaku z tym z mielonej ciecierzycy. Maszynka do mielenia rozdrabnia ciecierzycę na równe, drobne kawałki, które z łatwością się formują dając falafelom puszystość; natomiast blender kruszy ją na nierówne kawałki. Dlatego jeśli planujecie zrobić falafel pożyczcie maszynkę do mielenia od babci i do roboty – nic się nie będzie kruszyć, a falafel wyjdzie nawet początkującym!
Do falafeli nie dodaje się nigdy ani mąki, ani bułki tartej, ani jajek – całą masę skleja drobna, zmielona w maszynce ciecierzyca.
Nieoceniona w formowaniu małych falafeli jest maszynka, która mieści się w kieszeni, kosztuje 12 złotych i sprawi, że ulepienie setki falafeli zajmuje niewiele ponad minutę. Do kupienia tutaj.
Użyłam małych, zwyczajnych, suszonych daktyli – jeśli korzystanie z daktyli medjool użyjcie ich o połowę mniej.
Masa na falafele można stać w lodówce nawet do 4 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation