Design

Design

jadłonomia · roślinne przepisy

Szaszłyki ze szparagami i pomarańczowym tofu

Składniki na szaszłyki:
•pęczek zielonych szparagów
•300 g tofu
•sok z jednej pomarańczy
•1 łyżka soku z cytryny
•1 łyżka oliwy z oliwek
•sól i czarny pieprz

Składniki na pomarańczowy sos:
•pół szklanki sojowego majonezu
•5 łyżek marynaty z tofu

Przygotowanie:
1.Tofu pokroić w grubą kostkę, ułożyć na dnie płaskiego naczynia. W szklance dokładnie wymieszać sok z pomarańczy, sok z cytryny, oliwę oraz szczyptę pieprzu. Tofu zalać marynatą i odstawić na 3 godziny do lodówki.
2.Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki, pokroić ja na 3 części. Nabijać na patyczki szaszłykowe na przemiennie szparagi i tofu.W międzyczasie majonez wymieszać z pozostałą marynatą i odstawić do schłodzenia.
3.Gotowe szaszłyki grillować z każdej strony po około 4 - 5 minuty, można użyć do tego lekko posmarowanej olejem patelni grillowej albo prawdziwego grilla. Szaszłyki podawać gorące polane pomarańczowym sosem i posypane świeżym czarnym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation