Kuchnia

Kuchnia

Syrop cytrynowo-imbirowy na miodzie

Składniki:
- 2 cytryny
- 5 cm świeżego korzenia imbiru
- 300 ml miodu
- słoik o pojemności 0,5 l

Przygotowanie:
Cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Pokroić w dość cienkie plasterki. Imbir zetrzeć na tarce. Do wyparzonego i suchego słoika wlewamy dwie łyżki miodu, wkładamy 3 plasterki cytryny i posypujemy 1/2 łyżeczką startego imbiru. Wszystko zalewamy miodem i powtarzamy warstwy aż do zapełnienia słoiczka. Wstawiamy słoik do lodówki na 2-3 dni. Syrop jest bardzo dobry na przeziębienie i ból gardła. Możemy stosować po łyżeczce rano lub wieczorem jak syrop, albo też dodawać do ciepłej herbaty, wtedy ładnie rozgrzewa. Przechowywany w lodówce pozostanie świeży aż trzy tygodnie.

przyslijprzepis.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation