Kuchnia

Gdzie kucharek sześć

Składniki:
1 kg ziemniaków
1/2 kg mięsa mielonego
2 cebule
400 g pieczarek
500 g przecieru pomidorowego
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (150 g)
150 g sera żółtego (ja użyłam wędzonego)
4 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
1-2 łyżki tymianku
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć razem z mięsem i czosnkiem na głębokiej patelni. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, tymianek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić mięso i cebulę do miękkości
Pieczarki pokroić w talarki i również podsmażyć tak aby wyparowała z nich woda, lekko posolić
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (tak aby się nie rozsypywały). Jak ostygną pokroić w talarki
W naczyniu żaroodpornym (dno naczynia należy wysmarować masłem) układamy warstwami: ziemniaki, mięso z cebulą, pieczarki, ziemniaki, mięso...itd. aż do zakończenia składników. Ser zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać ze śmietaną, doprawić odrobiną gałki muszkatołowej. Po czym ser ze śmietaną wyłożyć na wierzch zapiekanki
Piekarnik nagrzać do 200 C. Zapiekankę wstawić na środkową półkę i piec 20 min. pod przykryciem. Kolejne 20 min. piec bez przykrycia aby ser się ładnie zrumienił.
Reasumując: temp 200 C czas 40 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation