Kuchnia

Przepisy

Musy Swistusy

Składniki:

500 – 600 g cukru pudru,
20 ml wiśniówki,
30 ml czerwonej oranżady (z butelki),
3 łyżeczki glukozy,
3 łyżeczki żelatyny,
5 paczuszek oranżady w proszku (po 18g jedna) o smaku wiśniowym/truskawkowym,
7 paczek strzelającego proszku popping candy (opakowanie po 4 g).

Wykonanie:

Cukier puder przesiej do miski.
W małym garnuszku podgrzej delikatnie wiśniówkę i oranżadę w płynie. Kiedy będzie już ciepła, dodaj żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.
Kiedy żelatyna połączy się płynami, dosyp glukozę i ponownie wymieszaj całość. Nie powinny pozostać żadne grudki.
Na stolnicę przesiej połowę cukru pudru i wymieszaj z oranżadką w proszku.
Do suchych składników (cukru z oranżadką) dolewaj stopniowo żelatynowy płyn, jednocześnie zagniatając cukier puder jak ciasto.
Kiedy składniki zaczną się łączyć w jedną masę, dolej resztę żelatyny i nadal zagniataj, dodając po trochu cukier puder. Ten proces trochę potrwa, ale nie zrażaj się. Masa powinna pochłonąć cały cukier puder.
Z różowego ciasta formuj małe kulki, a następnie obtaczaj je w strzelającym proszku. Mój proszek był dosyć gruby (przypominał sól morską), więc zmieliłam go nieco w młynku do kawy. Musy-Świstusy przechowuj w chłodnym miejscu. Rada – podczas lepienia kulek możesz delikatnie natłuścić dłonie olejem, dzięki czemu formowanie będzie prostsze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation