Kuchnia

słodkości

Piernikowy tort na winie


Składniki
ciasto piernikowe:

250 g gorzkiej czekolady
110 g Oleju Wielkopolskiego rzepakowego
250 g cukru trzcinowego - 1 i ¼ szklanki
3 duże jajka - użyłam rozmiar L
350 g mąki pszennej 2 i ¼ szklanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki melasy
pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
1 szklanka gorącego czerwonego wina

krem cynamonowy:

500 g serka mascarpone
500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30%
2 łyżeczki mielonego cynamonou
6-8 łyżek syropu klonowego - do smaku (ja zrobiłam niej słodki krem)

orzechy:

200 g orzechów - użyłam włoskie - 2 szklanki
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
2 łyżki Oleju Wielkopolskiego rzepakowego
pół łyżeczki mielonego cynamonu

karmel piernikowy:

200 g cukru
90 g miękkiego masła
120 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
łyżeczka przyprawy do piernika

dodatkowo:

powidła śliwkowe - około 200 g

Wykonanie
ciasto piernikowe:

Czekoladę połam na kawałki, dodaj olej rzepakowy i całość podgrzej w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty) lub w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
Mąkę połącz z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
Dodaj melasę oraz połowę mąki.
Dodaj maślankę i resztę mąki - zmiksuj do połączenia składników.
Wlej gorące wino i krótko zmiksuj.
Przelej ciasto do trzech foremek o średnicy 20 cm i piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka (możesz upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenie do około godziny, po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na trzy blaty).

orzechy:

W rondelku rozpuść razem olej, syrop klonowy, cukier oraz cynamon, dodaj orzechy i smaż je przez około 5 minut.
Po usmażeniu wyłóż na papier do pieczenia i poczekaj aż wystygną.
Po wystygnięciu lekko je posiekaj.

krem cynamonowy:

Zmiksuj zimną śmietanę kremówkę aż będzie gęsta, dodaj po łyżce serek mascarpone - ciągle miksując.
Na koniec dodaj syrop klonowy i cynamon - zmiksuj.

karmel pierniczkowy:

Do rondelka wsyp cukier i zacznij go podgrzewać na średnim ogniu - w trakcie mieszaj go drewnianą lub silikonową łyżką.
Uważaj aby cukier nie zrobił się ciemno brązowy, bo będzie wtedy gorzki.
Do rozpuszczonego cukru dodaj w kawałkach masło i mieszaj energicznie - wlej kremówkę i mieszaj, aż całość połączy się w jednolitą masę.
Dodaj przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj - odstaw do wystudzenia.

wykończenie:

Na paterze ułóż jedno z ciast piernikowych (możesz go delikatnie nasączyć), posmaruj wierzch powidłami i nałóż trochę kremu cynamonowego.
Na krem nasyp mniej więcej ⅓ orzechów.
Połóż drugi placek ciasta i powtórz czynności.
Połóż ostatni blat ciasta, posmaruj powidłami i cienką warstwą kremu.
Posmaruj kremem boki tortu.
Wierzch torcika oblej lukrem cynamonowym.
Całość przyozdób pierniczkami i kawałkami pomarańczy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation