Ogród

PYSZNIE

Przekąski z ciasta francuskiego

Składniki:
- 3 duże pieczarki
- 1 filet z kurczaka
- 1 mała cebula
- zioła prowansalskie
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 2 płaskie łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150ml mleka

Sposób przygotowania:
1. Filet z kurczaka nacieramy solą, pieprzem i ziołami, odstawiamy na 10 min. Następnie pieczemy w piekarniku ok. 15 min. w 180 stopniach (do momentu aż mięso nie będzie surowe). Gdy ostygnie drobno kroimy.
2. Cebulę siekamy, następnie podsmażamy na 1 łyżce masła, później dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, dalej smażymy, aż zmiękną, przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Z ciasta wycinamy 18 kółek wielkości szklanki. Sześć kółek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W pozostałych wycinamy w środku mniejsze kółka, które zostawiamy, by po upieczeniu zrobić przykrywki.
4. Kółka na blaszce smarujemy rozbełtanym jajkiem, następnie na każde układamy kółka z wyciętą dziurką (2 kółka z dziurką na 1 bez), smarując z każdej strony jajkiem. Na blaszce układamy również wycięte wcześniej okrągłe przykrywki (środki pozostałe po wycięciu z kółek) posmarowane jajkiem i pieczemy na złoty kolor ok. 15 min. w 180 stopniach.
5. W garnku roztapiamy pozostałe masło, dodajemy mąkę, przesmażamy, wlewamy mleko, zagotowujemy, energicznie mieszając, wrzucamy wcześniej przygotowanego kurczaka i pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
6. Do upieczonych koszyczków z ciasta nakładamy mięsno-pieczarkowy farsz, na wierzch kładziemy przykrywki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation