Kuchnia

Ciasta

Croissants

Zaczyn:

letnie mleko, 65 g
świeże drożdże, 10 g
mąka tortowa, 70 g

Ciasto właściwe:

letnia woda, 105 g
drożdże, 15 g
mąka tortowa, 340 g
masło, 85 g
cukier puder, 55 g
sól, 8 g
zaczyn

Dodatkowo:

masło, 250 g
jajko, 1 sztuka

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na zaczyn połączyć. Przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę, stopione masło, cukier, sól, rozpuszczone drożdże i zaczyn połączyć za pomocą haków do ciasta drożdżowego. Najpierw miksować przez 2 minuty na wolnych obrotach, później 10 minut na średnich. Przykryć folią i zostawić na 30-60 minut do podwojenia objętości. Następnie delikatnie przełożyć na folię spożywczą i owinąć nią szczelnie ciasto. Wstawić do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia na godzinę przed użyciem wyciągnąć masło z lodówki. Ciasto rozwałkować w prostokąt o grubości 1 cm. Przełożyć na deskę do krojenia i wstawić na 30 minut do zamrażarki. Nie można pominąć tego etapu, ponieważ wtedy rozwarstwia się ciasto. Masło rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej również w prostokąt, ale mniejszy od ciasta. Masło przełożyć na ciasto. Całość złożyć na 3 części jak list urzędowy. Boki zlepić. Rozwałkować w prostokąt. Proces składania i wałkowania należy powtórzyć 5 razy. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ja po 3 razie również schowałam je do lodówki na pół godziny, żeby odpoczęło. Było zbyt zbite, żeby je dalej maltretować wałkowaniem.

Ciasto wyciągnąć z lodówki. Rozwałkować w prostokąt o wysokości 20 cm i grubości 5 mm (mój był trochę większy, bo wysokości miał 25 cm i 65 cm długości). Wycinać trójkąty równoramienne o podstawie 10 cm.

Trójkąty zwijać w rogaliki, zaczynając od ich podstawy. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość o około 80%. W pomieszczeniu nie powinno być więcej niż 23 stopnie Celsjusza, ponieważ masło zacznie się topić i nie powstaną warstwy w cieście.

Rogaliki ponownie posmarować jajkiem. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Na dno wstawić naczynie żaroodporne z zimną wodą. Croissanty piec przez 20 minut. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Z podanych składników wyszło mi 12 rogalików (10 dużych i 2 malutkie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation