Kuchnia

przepisy

Apetyt i Smak: Zupa z chińską nutą

BULION DROBIOWY:
ok. 2 litry wody
udka lub innna części kurczaka
2 marchewki
1 por
1 pietruszka + nać
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
MARYNATA DO MIĘSA:
1 łyżka oleju sezamowego + 1 łyżka do smażenia
1 łyżka sosou sojowego
2 łyżki octu winnego

ok. 300 g schabu bez kości
1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 duża marchew
3 spore ziemniaki
1 papryka czerwona
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz czarny, chilli pieprz cayenne, imbir mielony








Schab pokroić w bardzo cienkie paski. Zamarynować w sosie sojowym wymieszanym z octem winnym i olejem sezamowym. Wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Z podanych składników ugotować bulion drobiowy.
Zamarynowane mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną. Usmażyć na łyżce oleju sezamowego.
Do bulionu wrzucić mięso. Marchew obrać, pokroić w słupki. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać wszystko do zupy. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać pokrojoną w paski paprykę i drobno pokrojony szczypior. Przyprawić solą, pieprzem, imbirem i pieprzem cayenne (z tym ostatnim ostrożnie:)) Gotować jeszcze ok. 5-10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation