Inne

dąbrowska

Klasyczne ratatouille

Składniki na 4 porcje:

4 cukinie

2 bakłażany

4 dojrzałe pomidory

3 zielone papryki

1 czerwona papryka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka natki pietruszki

1 łyżka świeżej bazylii

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

(oliwa do smażenia - nie)

Do przygotowania potrawy potrzebne będą:

patelnia z pokrywką

rondel z pokrywką

deska do krojenia i dobry nóż

- Bakłażany umyj i oczyść z szypułek, następnie pokrój w grube plastry, posyp solą i odstaw na 20 min. Wydzielony sok spłucz, a bakłażana pokrój w grubą kostkę. Ważne: bakłażanów nie obieramy ze skórki.

- Cebulę obierz i pokrój w piórka, a obrany czosnek posiekaj drobno. Posiekany, a nie przeciśnięty przez praskę czosnek jest bardziej aromatyczny.

- Paprykę umyj i pozbaw gniazd nasiennych, następnie pokrój w kostkę.

- Cukinię umyj i pokrój w sporą kostkę. Nie obieraj jej ze skórki. Kupując cukinie, wybierz te o średniej wielkości. Przerośnięte mogą być "zdrewniałe" i twarde.

- Pomidory obierz ze skórki, usuń nasiona, odsącz i pokrój na małe kawałki.

- Pietruszkę i bazylię drobno posiekaj. Zostaw kilka listków bazylii do dekoracji.



Dla zachowania charakteru i oryginalnego smaku potrawy, bardzo ważna jest kolejność w jakiej przygotowuje się poszczególne składniki.

1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i paprykę. Warzywa duś pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, dopraw je solą i pieprzem. Papryka powinna być miękka, ale nadal lekko chrupiąca. Jeśli ją przesmażymy, skórka będzie się nieprzyjemnie oddzielać od miąższu. Gdy papryka będzie już gotowa, przełóż warzywa do rondelka i przykry pokrywką.

2. Następnie na patelnię wyłóż bakłażana i smaż, aż będzie miękki i lekko przyrumieniony. Po podsmażeniu przełóż go do rondelka z pozostałymi warzywami.

3. Na patelnię wsyp cukinię, gdy będzie się złocić dodaj pomidory i pietruszkę i duś jeszcze przez 3 minuty.

4. Na patelnię wyłóż warzywa z rondelka, wymieszaj wszystkie składniki i dodaj bazylię. Jeśli potrzeba, dopraw solą i pieprzem. Nakryj pokrywką i duś wszystko razem jeszcze przez 8 minut. Przełóż do naczynia, w którym będziesz serwować danie i udekoruj listkami bazylii. Podawaj.

Czas przygotowania: około 45 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation