Kuchnia

Vege

Faszerowane bakłażany

Składniki:
• 80 dag bakłażanów,
• 15 dag ryżu,
• 3 łyżki tłuszczu,
• cebula,
• 4 dag grzybów suszonych,
• pół szklanki śmietany,
• 1,5 łyżki mąki,
• 2 jaja,
• sól,
• pieprz,
• przyprawa do zup



Sposób wykonania:
Bakłażany obrać ze skóry, podzielić na połowy, wydrążyć i sparzyć wrzątkiem. Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę posiekać i przesmażyć grzyby ugotować i posiekać; dodać do ryżu. Masę doprawić, dodać jaja. Połówki bakłażanów oprószyć mąką i napełnić przygotowanym farszem. Włożyć do naczynia, podlać wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Następnie podprawić śmietaną z mąką. Podawać z ziemniakami.
Przepis nadesłany na "Wiosenny konkurs wegetariański" przez rfima
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation