Kuchnia

dania wykwintne

Cannelloni z mielonym mięsem i szpinakiem

SKŁADNIKI 4 PORCJE
250 g makaronu cannelloni (rurki do nadziewania)
500 g mielonego mięsa*
2 łyżeczki suszonego oregano
1 duża cebula
200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
1/4 szklanki mleka
700 ml przecieru pomidorowego
125 ml bulionu
świeża bazylia
1 ząbek czosnku
200 g mozzarelli

PRZYGOTOWANIE
Nadzienie: Do miski włożyć mięso, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano. Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać do mięsa. Na tę samą patelnię włożyć opłukany i osuszony świeży szpinak i chwilę podgrzewać mieszając aż szpinak zwiędnie. Następnie drobno posiekać go na desce i dodać do mięsa (szpinak mrożony wystarczy rozmrozić i posiekać jeśli był w całości). Wymieszać mięso z dodatkami, dodając stopniowo mleko.
Sos pomidorowy: Do rondla wlać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek, dodać przecier, bulion i zagotować, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, świeżą bazylią, szczyptą cukru. Pół szklanki sosu dodać do mięsa i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dnie naczynia żaroodpornego (ok. 20 x 30 cm) wylać cienką warstwę sosu pomidorowego. Rurki cannelloni nadziać mięsnym farszem i ułożyć jedną warstwą w naczyniu. Polać sosem i posypać tartą mozzarellą. Przykryć folią aluminioną (błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie zapiekać jeszcze przez 15 minut bez przykrycia.
WSKAZÓWKI
* użyłam mielonego mięsa indyka, można też zrobić np. pół na pół z wieprzowiną.
Zamiast siekać szpinak można go zmielić razem z mięsem.
Do zapiekanki można też dodać SOS BESZAMELOWY. Wówczas można zmniejszyć ilość mozzarelli o połowę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation