Kuchnia

Przepisy

Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i chorizo

Składniki na 2-3 osoby (mała patelnia):
30 dkg ziemniaków,
3 jajka,
20 dkg szpinaku,
1 cebula,
1 łyżka śmietany,
2 ząbki czosnku,
kilka plasterków chorizo (można pominąć),
pół papryczki chilli,
kilka gałązek natki pietruszki,
szczypiorek do posypania,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Przygotowanie: W związku z tym , że miałam juz pieczone ziemniaki, to pokroiłam je w kostkę. W innym przypadku należy je obgotować lub surowe pokroić w cieniutkie plasterki lub w kostkę i podsmażyć. Osobno podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę lub półtalarki, dodać chilli. Zrumienić plasterki chorizo. Szpinak sparzyć, podsmażyć z czosnkiem i dodać śmietanę oraz przyprawy. Myślę, że ten zabieg nie jest konieczny. Można sam szpiank dodać bez obróbki. Wymieszać wszystkie składniki razem na patelni, wbić jajka rozbełtane z natką pietruszki, przyprawione solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć chorizo. Przykryć przykrywką i smażyć około 5-7 minut na wolnym ogniu, następnie przewrócić zgrabnie tortillę na drugą stronę i chwilę dosmażyć. Ja ten zabieg zrobiłam przy pomocy większej patelni. Kroić w trójkąty, posypać szczypiorkiem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation