Kuchnia

Przepisy

TAGINE Z WOŁOWINY I MORELI (MAROKO)

Składniki (na 4-6 porcji):
[przepis pochodzi z książki Kuchnie Świata G. Ramsay'a]

900 g wołowiny gulaszowej
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz czarny
4 łyżki oliwy
1 duża cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku rozgniecione
1 łyżka startego imbiru
1 i 1/2 łyżki przyprawy ras el hanout (użyłam domowej marokańskiej mieszanki przypraw)
1 i 1/2 łyżki przecieru pomidorowego (dałam 3 łyżki)
ok. 800 ml bulionu
100 g suszonych moreli, posiekanych
odrobina soku z cytryny
2 łyżki płynnego miodu
kuskus z ziołami: 300 g kaszy kuskus, pęczek natki pietruszki, pęczek świeżej mięty, skórka otarta z 1 cytryny, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy
Mięso kroimy w kawałki wielkości kęsów. Doprawiamy je solą i pieprzem, oprószamy mąką. Na dużej głębokiej patelni bądź w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, obsmażamy mięso, aż równomiernie się zrumieni. Przekładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę i w razie potrzeby dodajemy pozostałą oliwę.. Smażymy 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy czosnek, imbir, ras el hanout oraz przecier, smażymy kilka minut. Dokładamy z powrotem mięso i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy przez 1 i 1/2 godziny. Dokładamy morele, sok z cytryny i miód do smaku, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 30-45 minut. Kiedy mięso będzie miękkie, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy kuskus wg przepisu na opakowaniu, zalewając go wodą bądź bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut. Dodajmy posiekane zioła, skórkę z cytryny, sok oraz oliwę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation