Kuchnia

Przepisy

składniki:


- 2 l bulionu (ugotowane z dodatkiem soli na wolnym ogniu do miękkości ok.70 dkg drobiu z kością, dwiema marchewkami, pietruszką i kawałkiem selera)
- 2 łyżki oleju kokosowego/sezamowego/słonecznikowy też się nada
- 3 łyżki startego imbiru
- 2 strąki chili, drobno posiekane (lub spora szczypta sproszkowanej przyprawy)
- 2 małe szalotki albo zwykłe cebule drobno pokrojone
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 garstki ryżu jaśminowego
- sok i starta skórka z limonki
- 1 puszka mleka kokosowego/ często robię bez
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki marynaty "w stylu tajskim" tao tao
- paczka paluszków krabowych pokrojonych na centymetrowe kawałki
- warzywa rozmaite z mrożonki, najczęściej chińska albo w stylu orientalnym lub mieszanka zielonego groszku, kukurydzy i marchewki (np. mrożona paczuszka z Lidla), brokuły surowe (porozrywane na kwiatki), 10 rzodkiewek pokrojonych na ćwiartki, posiekany pęczek szczypiorku

Przesmażyć krótko posiekane: szalotkę, czosnek i chili, dodać imbir i skórkę limonki. Całość wrzucić do przygotowanego bulionu, dodać sosy: rybny i sojowy oraz marynatą tajską. Do wrzącego płynu dodać ryż, a po 7 minutach pokrojone warzywa. Po ok. 3 minutach od zawrzenia dodać mleko kokosowe, paluszki i sok z limonki. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation