Kuchnia

Przepisy

"Żeberka w sosie grzybowym"

"Żeberka w sosie grzybowym"
Składniki:

1,5 kg żeberek
2 białe cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
litr bulionu
garstka suszonych prawdziwków
1 opakowanie mieszanki na zupę grzybową Frosta
150 ml śmietanki 36%
sporo świeżo zmielonego pieprzu
sól do smaku
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
suszona lub świeża natka pietruszki
szczypta chilli


Przygotowanie:

Paski żeberek kroimy co dwie kosteczki na kawałki. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim oraz chilli.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i obsmażamy żeberka z obu stron na złoty kolor (można je nawet lekko przypalić ;)), następnie przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem.

Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

Kiedy cebula się zeszkli dodajemy na patelnie suszone prawdziwki, chwilę dusimy i całość przekładamy do żeberek, dokładnie 'zeskrobując;' smak z patelni.

Przykrywamy przykrywką i dusimy przez godzinę.

Po godzinie delikatnie wyciągamy żeberka i odkładamy je do miski.

Do bulionu grzybowego dodajemy mieszankę na zupę grzybową oraz śmietanę. Chwilę dusimy i miksujemy na gładki sos (można go przetrzeć przez drobne sitko, dzięki czemu będzie miał delikatniejszą fakturę).

Ponownie dodajemy mięso, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze przez trzydzieści minut/

Najlepiej będą smakowały z kaszą jęczmienną, mazurską. ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation