Kuchnia

Przepisy

Rolada marchewkowa

Składniki:
-500 g marchewki
-4 jajka
-50 g masła
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżka ostrej musztardy
-150 g twarogu
-1 - 2 łyżki śmietany
-1/2 pęczka szczypiorki
-5 -6 rzodkiewek
-szczypta chili
-pieprz
-sól

Forma: 23/25 wyłożona papierem do pieczenia


Sposób przygotowania przepisu:

1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Masło rozgrzać na patelni, dodać marchewkę, cukier, pieprz, chili i sól do smaku. Dusić 10 minut, pod koniec dodać musztardę i zostawić do schłodzenia.
2. Dodać żółtka i dobrze wymieszać.
3. Białka ubić dodając szczyptę soli i delikatnie, kilkoma ruchami wymieszać z marchewką.
4. Wyłożyć masę do formy, wyrównać i piec 20 min. w temp. 180*C.
5. Po upieczeniu wyrzucić na ściereczkę, drugą ściereczką przykryć na 1 -2 minuty a następnie delikatnie zdjąć papier.
6. Twaróg zmiksować ze śmietaną ( jeżeli jest wilgotny to dać mniej śmietany). Rzodkiewkę zetrzeć na tarce, szczypiorek drobno pokroić i dodać do sera. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
7. Wyłożyć na przestygnięty blat z marchewki i rozsmarować.
8. Zwinąć roladę, zawinąć w papier i schłodzić w lodówce. Zimną roladę kroić w plastry, dowolnie udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation