Inne

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Ciasto Delicja - przepis Marty

Składniki na ciasto (blacha 24cm x 24cm):

4 jajka (wielkość L)
150 g cukru trzcinowego
100 g Majonezu Kieleckiego
120 g mąki pszennej
40 g ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść posiekanych orzechów (np. włoskich i pekan)
2 łyżki wiórków kokosowych
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Dodać majonez, wymieszać na niskich obrotach miksera. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać orzechy i wiórki kokosowe, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Przełożyć o blachy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C (termoobieg) i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na dwa blaty.

Składniki na kawowy krem:

500 ml mleka
2 łyżki kawy
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
200 g miękkiego masła
Połowę mleka zagotować z kawą i cukrem. Drugą część zmiksować blenderem z mąkami oraz żółtkami i dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, masa budyniowa powinna zgęstnieć. Powierzchnię budyniu przykryć folią spożywczą i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na jasną masę. Łyżka po łyżce dodawać przestudzony budyń w temp. pokojowej, cały czas miksując do uzyskania gładkiego kremu.

Dodatkowo:

1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (280g)
ok. 250 g malin (mogą być mrożone)
1 galaretka malinowa
Galaretkę rozpuścić w 500 ml wrzątku, przestudzić. W tym czasie można zacząć składać ciasto. Pierwszy blat ciasta wysmarować dżemem, wyłożyć kawowy krem, przykryć drugim blatem. Na wierzchu ułożyć maliny (mrożonych nie rozmrażać) i wylać tężejącą galaretkę. Schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation