Kuchnia

dania wykwintne

Pikantne placuszki z papryką

Składniki na ok. 12 placków (3-4 porcje):
3 małe papryki (lub po pół dużych): zielona, żółta i czerwona
1 pomidor
1 mała cebula
2 szklanki mąki
1,5 szklanki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
20 dag żółtego sera
Zioła prowansalskie lub oregano, sól, pieprz, odrobina chilli


Pomidora sparzamy, zdejmujemy skórę i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Część papryki i startego sera można zostawić do dekoracji.

W dużej misce lub garnku mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy 1,5 szklanki wody, wbijamy jajka i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Wsypujemy przyprawy, a następnie dodajemy wszystkie warzywa oraz ser i dokładnie mieszamy.

Na rozgrzany olej nakładamy łyżką porcje masy (1 placek=ok. 2 łyżki) i smażymy na niewielkim ogniu, z obu stron do zarumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation