Kuchnia

Ciekawe przepisy

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i pieczarkami


Składniki:

• 300 g makaronu
• 350 g kiełbasy lub innej wędliny która aktualnie zalega w lodówce ;-)
• 3 cebule
• 500 g pieczarek
• 200 ml śmietany z kartonika 18%
• 2 łyżki masła + odrobina do wysmarowania naczynia
• sól, pieprz,
• majeranek
• słodka papryka
• 100 ml wody

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w grubsze plastry po czym smażymy na dwóch łyżkach masła. Gdy odparują z nadmiaru wody dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli i dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość podlewamy wodą, dusimy wszystko przez chwilę i doprawiamy. Zawartość patelni łączymy z makaronem i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy ze starkowanym żółtym serem i zalewamy zapiekankę. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 °C.

Sera dodaj wedle uznania, chodzi o posypanie wierzchu ;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation