Kuchnia

Kapusta

Tort gołąbkowy

1 szt. kapusta włoska
400 g mięso wieprzowe mielone
1 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
2-3 szt. marchewka
3-4 szt. ząbek czosnku
2 szt. jajka
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
100 g ryż biały ugotowany
Sos

500 g passata pomidorowa
1/2 szkl. śmietanka 30%
1/2 łyżeczki cukier
1/2 łyżeczki sól
1/2 łyżeczki biały pieprz

Wykonanie
1. Na patelni podsmaż mięso mielone
2. Następnie połącz na patelni cebulę, paprykę czerwoną oraz marchewkę.
3. Dodaj czosnek, natkę pietruszki, ugotowany ryż, wcześniej przygotowane mięso, sól oraz pieprz.
4. Na samym końcu dodaj dwa jajka i dokładnie wymieszaj.

Czas przygotować sos, łącząc: passatę pomidorową, śmietankę 30%, cukier, sól oraz biały pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Umieść w formie ugotowane liście kapusty. Następnie stwórz warstwę z ryżowej mieszanki i sosu. Zrób kilka warstw. Przy pomocy deski do krojenia odwróć formę i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
Gotowy tort polej pozostałym sosem i posyp posiekaną pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation