Kuchnia

Jedzonko

Sernik Snickers

Składniki:

200g herbatników czekoladowych,
100g masła.


Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Połączyć z masłem. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.

Masa serowa:

750g białego sera,
5 jajek,
250g serka mascarpone,
niepełna szklanka cukru pudru,
szklanka tartych orzechów laskowych,
1/2 szklanki mleka w proszku,
200g kajmaku o smaku kakaowym,
2 snickersy (każdy po 50g),
2 czubate łyżki masła orzechowego,
1/2 szklanki śmietanki 30%,
łyżka przyprawy do sernika i mas serowych Kamis.


Ser zmielić, wbić jajka, dodać serek mascarpone oraz cukier puder. Zmiksować. Dodać mleko w proszku oraz tarte orzechy laskowe, masło orzechowe i przyprawę do sernika. Na koniec dodać śmietankę, zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać pokrojone drobno batony, wymieszać.
Masę wylać na przygotowany spód. Nakładać łyżeczką kleksy z kajmaku, delikatnie "wtapiając" je w ciasto.
Piec 15 minut w temp. 180st, następnie 60 minut w temp. 150-140 st. Ostudzić w uchylonym piekarniku.


Polewa:

100g kajmaku o smaku kakaowym,
baton snickers (50g),
2 łyżki orzeszków arachidowych w karmelu Skworcu


Wierzch sernika posmarować kajmakiem, posypać drobno posiekanym batonem oraz orzeszkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation