Kuchnia

Jedzonko

Szarlotka świąteczna | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

CIASTO KRUCHE
2 szklanki mąki (300 g)
4 łyżki cukru pudru
150 g masła
60 g smalcu
2 łyżki zimnej wody

JABŁKA
1 kg jabłek (reneta)
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka budyniu śmietankowego
opcjonalnie 2 - 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto

WARSTWA ORZECHOWA
1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1/4 szklanki rodzynek
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (PRZEPIS, może też być gotowa, lub starta skórka z 1/2 pomarańczy)


PRZYGOTOWANIE

CIASTO KRUCHE
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz smalec. Zmiksować mikserem przez około minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać dokładnie palcami lub siekać na stolnicy).
Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę, rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około pół godziny.

JABŁKA
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki. Do garnka wsypać cukier, na wierzch wysypać jabłka. Podgrzewać przez około 3 - 4 minuty aż cukier zacznie się karmelizować.
Wlać sok z cytryny, dodać cukier wanilinowy i co chwilę mieszając gotować jabłka przez około 10 minut. Na koniec wymieszać z przyprawą piernikową i sypkim budyniem.

WARSTWA ORZECHOWA
Orzechy rozdrobnić w melakserze, dodać przyprawę piernikową, rodzynki, skórkę kandyzowaną, rozdrobnić. Składniki można też posiekać na desce.

PIECZENIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na tartę o średnicy ok. 23 - 24 cm, ewentualnie tortownicę 24 cm posmarować grubo masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Jedną część odłożyć a 2 pozostałe połączyć i rozwałkować na placek, podsypując mąką. Ciastem wyłożyć spód i boki formy. Dokleić brakujące miejsca.
Pozostałe ciasto rozwałkować i foremką wyciąć gwiazdki. Resztki ciasta połączyć, rozwałkować i znów powycinać.
Na spód ciasta wysypać rozdrobnione orzechy, później wyłożyć jabłka. Na wierzchu rozłożyć gwiazdki. Brzegi ciasta i gwiazdki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 minut.

WSKAZÓWKI
Jeśli użyjemy większej 26 cm formy, należy zwiększyć ilość wszystkich składników o 1/3.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation