Kuchnia

Jedzonko

Ciasto Snickers

Składnik na masę toffi:

Puszka mleka skondensowanego słodzonego

Mleko w puszce gotować przez półtorej godziny. Ostudzić.



Składniki na ciasto:

50 dkg mąki pszennej
1 żółtko + 2 jajka
20 dkg cukru
20 dkg margaryny
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
2 łyżeczki sody

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.

Sodę rozpuścić w mleku.

Pozostałe składniki połączyć ze sobą, dodać sodę z mlekiem, a następnie podzielić na 2 części.

Przygotować 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.



Pierwszą połowę ciasta wyłożyć na papier łyżką maczaną w wodzie i upiec na złoty kolor (ok. 15- 20 minut), a na drugą połowę ciasta tuż przed upieczeniem wyłożyć masę orzechową, tzn.:



Składniki na masę orzechową:

30 dkg drobno pokrojonych orzechów włoskich
5 dkg cukru
11 dkg margaryny
2 łyżki miodu

Cukier, margarynę i miód rozpuścić w garnku, a następnie dodać orzechy. Wymieszać i ostudzić.

Wyżej wymienione ciasta odstawić do wystudzenia (można je również upiec dzień wcześniej).



Składniki na masę budyniową:

1 litr mleka
15g cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko (lub 2)
25 dkg masła

Zagotować 3/4 litra mleka, a pod koniec gotowania dodać 2 rodzaje cukru.

W 1/4 litrze mleka rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną i wlać tą mieszankę do gotującego się mleka z cukrem. Dodać żółtko. Otrzymany budyń lekko przestudzić.

Do budyniu dodać kostkę masła i całość wymieszać. Ostudzić.


Ułożenie poszczególnych warstw ciasta:

1.Ciasto z masą orzechową
2.Masa budyniowa
3.Ciasto
4.Masa toffi
5.Posiekane orzechy włoskie (ew. plus rodzynki)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation