Kuchnia

Jedzonko

Snickers bez pieczenia
SNICKERS BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:
800 ml mleka
2 budynie waniliowe, proszek
5 łyżek cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
120 g masła
szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ ORZECHOWĄ:
250 g masy kajmakowej
100 g orzeszków ziemnych
100 g masła
szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
80 ml śmietanki kremówki 30%
80 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
ok. 400 g herbatników maślanych
600 ml mleka gotujemy razem z cukrem, wanilią, solą oraz masłem, aż do rozpuszczenia składników. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Następnie wlewamy powoli do gorącego mleka cały czas mieszając. Gotujemy, aż powstanie gęsty budyń.
Orzeszki ziemne mielimy na drobne kawałeczki. Masło przekładamy do rondelka razem z masą kajmakową, podgrzewamy do połączenia składników. Wsypujemy orzeszki i chwilę mieszamy do połączenia.
Formę o wym. 24×24 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy na dnie herbatniki. Wykładamy połowę jeszcze ciepłego budyniu. Układamy drugą warstwę herbatników i przykrywamy połową masy kajmakowej. Ponownie herbatniki, budyń, herbatniki, masa kajmakowa.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Wylewamy na ciasto. Gotowe ciasto zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy na noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation