Kuchnia

Ciasteczka, Pączki, Rogale

Bugnes, czyli drożdżowe faworki z Francji
mąka pszenna 500 g
Kostka do pieczenia Kasia 100 g
mleko 0,33 szklanki
cukier 60 g
Drożdże suche-instant 7 g
sól 3 szczypty
jajka (L)3 szt.
olejek pomarańczowy 1 łyżeczka
dodatkowo:
olej do smażenia 1 l
cukier puder do oprószenia 3 łyżki

Do miski wsyp mąkę, suszone drożdże, cukier i sól, wymieszaj. Następnie dodaj jajka, ciepłe mleko i olejek pomarańczowy. Wszystko razem wyrabiaj około 10 minut dodając partiami miękką Kasię.

Ciasto uformuj w kulę, umieść w misce i odstaw na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć, by je lekko odpowietrzyć.

Na podsypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na grubość 3-5 mm i potnij na "diamenty" (romby).

W każdym ciastku wykonaj w środku nacięcie, a następnie przeciągnij jeden róg przez otwór w ciastku (podobnie jak w polskich faworkach).

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej, wrzucaj po kilka bugnesów i smaż z obu stron, aż staną się rumiane. Osącz na papierowym ręczniku, a następnie oprósz cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation