Święta i uroczystości

Wielkanoc

Jajka faszerowane brokułem - MniamMniam.pl

6 jajek
1 brokuł
1 czerwona cebula
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz


Jajka ugotuj na twardo (6 minut od zagotowania wody). Ostudź, obierz i każde jajko przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż żółtka. Posiekaj je i przełóż do miseczki.
Brokuł pokrój na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie (4 minuty). Odcedź i odstaw. Kiedy brokuł ostygnie bardzo drobno go posiekaj.
Czosnek drobno posiekaj. Cebule pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej z masłem. Smaż cebulę, aż będzie szklista. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Patelnię zestaw z ognia.
Do żółtek dodaj cebulę z czosnkiem, brokuła i szczypiorek. Dodaj majonez i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Jajka faszeruj nadzieniem brokułowym i układaj na talerzu. Wstaw do lodówki.
Podawaj na wielkanocne śniadanie lub inne okazje
Rada: Jeżeli chcesz, aby nadzienie brokułowe było bardziej gęste, dodaj więcej brokuła lub mniej majonezu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation