Inne

Barbara Palvin & Cara Delevingne, modelki, Model

Tort Ferrero rocher i krem bez masła :) Smaczne domowe wypieki:
Przepyszny - tak najkrócej można opisać smak tego tortu. Połączenie nutelli, orzechowych wafelków i kakaowego biszkoptu, czy potrzeba do szczęścia czegoś więcej? Mimo dużej ilości nutelli nie jest bardzo słodki. Przepis na biszkopt stąd. Krem - własne proporcje.

Składniki na biszkopt - tortownica 24cm:

6 jajek
150 g mąki
3 łyżki kakao
200g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać żółtka i cukier. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiane dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać i wylać na wyłożoną papierem tortownicę. Piec ok 45minut w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Składniki na krem:

350ml śmietany 30% lub 36%
625g serka mascarpone
450g nutelli
250g pokruszonych wafelków orzechowych (u mnie 5 knoppersów i wafle orzechowe familijne)
2 łyżeczki żelatyny


Żelatynę zalać łyżką zimnej wody, wymieszać aż napęcznieje. Następnie zalać ją 2 łyżkami wrzątku i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. Do ubitej śmietany dodać nutellę, wymieszać i dodać serek mascarpone. Tak przygotowanej masy odłożyć 4 łyżki stołowe do małej miseczki i włożyć do lodówki - ta część posłuży do dekoracji tortu.
Wafle pokruszyć w malakserze do otrzymania okruszków. Wsypać do masy z nutellą i wymieszać.

Do nasączenia:

1 szkl. mocnego naparu z herbaty
ew. do wersji z alkoholem polecam użyć wódki Soplica orzech laskowy (super aromat orzechów)


Biszkopt podzielić na 3 warstwy. Nasączyć pierwszy placek i wyłożyć na niego 1/3 kremu. Przykryć drugim plackiem biszkoptowym, nasączyć i wyłożyć kolejną część kremu. Na krem wyłożyć ostatni biszkoptowy blat, nasączyć i wyłożyć pozostały krem. Nożem maczanym w gorącej wodzie wygładzić powierzchnię kremu, pamiętając również o bokach ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia. Po min. 1 h część kremu, którą zostawiliśmy do dekoracji przełożyć do worka cukierniczego i końcówką z gwiazdką dekorować wg uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation