Kuchnia

wypieki

Chleb żytni na drożdżach z marchewką i dynią

Składniki na formę 10 x 21 cm:
Zaczyn:
20 g. świeżych drożdży
płaska łyżeczka ciemnego cukru
1 łyżka mąki pszennej T 450
4 łyżki ciepłej wody

Ciasto:
150 g. mąki pszennej T 450
300 g. mąki żytniej chlebowej T 720
40 g. masła, rozpuszczonego
1,2 szklanki ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka surowej marchewki startej na drobnych oczkach
50 g. pestek dyni

Dodatkowo:
1 czubata łyżka mąki pszennej do podsypania
mleko do posmarowania
masło do posmarowania formy
trochę maki żytniej do oprószenia formy i chleba

Przygotowanie:
Z pokruszonych drożdży, cukru, łyżki mąki i wody mieszam pastę,przykrywam miseczkę i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce (np. do garnka z ciepłą wodą). Wyrośnięty zaczyn łączę z pozostałymi składnikami i wyrabiam 5 minut (ciasto będzie dość kleiste), po czym dosypuję łyżkę mąki pszennej i zagniatam ciasto w kulę. Kulę przekładam do dużej miski, przykrywam i odstawiam na godzinę, ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość. Lekko je wtedy zagniatam, formuję bochenek i przekładam do formy natłuszczonej masłem i oprószonej mąką. Ostrym nożem robię nacięcia, przykrywam i znów odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb smaruję ciepłym mlekiem i lekko oprószam mąką żytnią. Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C, po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę chleb jeszcze ok. 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation