Kuchnia

na talerzu

Owoce pod bezową pierzynką przepis | Kotlet.TV

Składniki:
ok. 2 szklanki owoców (np. z mrożonki; może być mniej owoców)
2–3 łyżki cukru (to do owoców)
1 łyżka wody
2 białka
3/4 szklanki cukru (to do bezy)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:
Krok 1:
Owoce możecie wykorzystać świeże, jeśli z mrożonki, to proponuję je krótko podsmażyć. Czyli na patelnię wrzucam owoce, dolewam 1 łyżkę wody i cukier.
Jak zrobic owoce pod bezą

Krok 2:
Podsmażam, aż będą mięciutkie.
Jak zrobic owoce pod bezą

Krok 3:
Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Najlepszy cukier to drobny kryształ, ale i cukier puder będzie dobry. Do ubitej na sztywno piany dorzucam 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, chwilkę miksuję.
Jak zrobic owoce pod bezą

Krok 4:
Napełniam pianą szprycę (to możecie pominąć, nakładanie łyżką też będzie całkiem przyjemne). Moja szpryca ma założoną końcówkę o przekroju gwiazdki.
Jak zrobic owoce pod bezą

Krok 5:
Do kokilek nakładam owoce i przykrywam je pianą (przy pomocy szprycy lub łyżką). Jeśli robię szprycą to staram się dokładnie pokryć cały deser, jeśli łyżką, to po prostu potem delikatnie wyrównuję.
Jak zrobic owoce pod bezą

Krok 6:
Deser wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut (maksymalnie), aż beza się zarumieni z wierzchu i zrobi się beżowa. Ja piekę z dolną grzałką i z termoobiegiem przy zamkniętych drzwiczkach. Uchylam piekarnik, daję jej odrobinkę ostygnąć, a potem podaję jeszcze ciepłą. Beza Wam najpierw urośnie, a potem opadnie, ale jeśli dacie jej właśnie z 5–10 minut postać w tym piekarniku, to tylko troszeczkę opadnie. Polecam podawać na ciepło. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation