Kuchnia

Jedzonko

Rolada żyrafa z bananem

Składniki:
Ciasto:

5 jajek
6 łyżek cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
80 ml wody
45 ml oleju
2 łyżki naturalnego kakao

Nadzienie:

500 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 śmietan-fixy
2 banany
sok z cytryny do skropienia bananów


Ciasto: Żółtka ubijam z 3 łyżkami cukru, wsypuję mąkę, wlewam wodę i olej. Całość miksuję do połączenia składników. Białka ubijam ze szczyptą soli i 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Pianę z białek dodaję do masy żółtkowej, mieszam łyżką.
Dużą blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia i smaruję cienko olejem. Kilka łyżek ciasta przekładam do szprycy lub foliowego woreczka. Po czym wyciskam na papierze jasny szablon żyrafy. Wkładam blachę ze wzorem na 3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180*C. Po tym czasie wyjmuję o pozostawiam do ostudzenia.
Do reszty ciasta dodaję kakao i dokładnie mieszam łyżką. Czekoladową masę wylewam na jasne podpieczone ciasto. Następnie rozprowadzam delikatnie masę tak aby nie popsuć wzoru. Piekę ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Jeszcze gorące ciasto przekładam na drugą blachę, przykrywam ściereczką, odwracam, ostrożnie zdejmuję papier, przykrywam ściereczką lnianą i zwijam w roladę. Odstawiam do całkowitego ostudzenia.
Nadzienie: Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem i śmietan-fixami na sztywno. Banany obieram i skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Ciasto rozwijam, smaruję bitą śmietaną zostawiając wolne miejsca przy brzegach. Wzdłuż ciasta układam banany, po czym ściśle zwijam w roladę. Wkładam do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc. Po stężeniu masy kroję roladę w plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation