Kuchnia

kuchnia

Domowe monte z kaszy jaglanej - szybki przepis na zdrową pyszotę

Domowe monte to kolejny przykład na popularny deser w wersji fit. Będzie nie tylko zdrowo, ale i pysznie! Słowo!
Czy jest na sali ktoś, kto nie lub monte? Dwa jedwabiście gładkie kremy, które świetnie smakują w pojedynkę, a razem to w ogóle stanowią duet idealny! No tak, ale poza smakiem, w sklepowym deserku o niepozornym rozmiarze kryje się masa cukru i tłuszczu. Stawiamy więc na domowe monte w wersji fit. Z kaszy jaglanej i masła orzechowego (oczywiście tego, które ma w składzie 100% orzechów). Bez tłuszczu, białego cukru, odpowiednie dla wegan. I,co równie ważne, prościutkie w przygotowaniu. Wchodzisz w to?

Domowe monte - przepis

Składniki na 2 porcje:

1/4 szklanki kaszy jaglanej (50g)
50g masła orzechowego z orzechów laskowych
1 łyżka syropu klonowego, miodu, słodzika, lub cukru
150 ml mleka roślinnego
1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą. Gotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj masło orzechowe, syrop (lub inną substancję słodzącą) i mleko - zmiksuj na gładko.

Masę na domowe monte podziel na pół. Do jednej części dodaj kakao i ponownie zmiksuj.

Przełóż warstwowo do przezroczystych pucharków i wstaw do lodówki, by krem zgęstniał.

Gotowe! Prawda, że ekspresowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation