Kuchnia

SŁODKOŚCI

Sycylijskie ciasto pomarańczowe

SKŁADNIKI:

CIASTO:
250g masła,
250g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
250g cukru,
1 i ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy,
4 jajka,
Szczypta soli,
85ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
LUKIER:
3 łyżki soku z pomarańczy,
Około 10-15 łyżek cukru pudru,
Ewentualnie ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy cienko masłem i oprószamy bułką tartą.

Do miski dodajemy masło, szczyptę soli i cukier.

Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut na jasną i puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku i ucieramy chwilkę po każdym dodaniu. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy (wcześniej sparzonej) i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko do połączenia składników. Na koniec dodajemy sok z pomarańczy i miksujemy.

Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).

Jeśli ciasto pod koniec pieczenia zacznie się za mocno przypiekać to przykrywamy je folią.

LUKIER: Do miseczki wlewamy sok z pomarańczy. Stopniowo dodajemy cukier puder (łyżka po łyżce) i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gęsty lukier (o gęstości śmietany). Do lukru możemy dodać odrobinę startej skórki z pomarańczy.

Wystudzone ciasto polewamy lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation