Kuchnia

MIĘSA i WĘDLINY DOMOWE

Bernika - mój kulinarny pamiętnik: Schab z pończochy
Schab wędzony z pończochy

1 kg schabu bez kości, najlepiej wąski, długi kawałek, może mieć lekki tłuszczyk

marynata:

35 g soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka tymianku suszonego
1 łyżeczka igieł rozmarynu
1/2 łyżeczki czubricy
1 łyżka cukru
5 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)
6 szt ziela angielskiego
5 szt jałowca
3 liście laurowe



Na początek zrobić marynatę. Majeranek, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i jałowiec utrzeć przez chwile w moździerzu. Dodać pokruszony liść laurowy, sól, pieprz, cukier i czosnek. Wszystko wymieszać. Schab umyć, dokładnie osuszyć i natrzeć mięso marynatą z każdej strony. Schab włożyć do naczynia z pokrywką (np. żaroodpornego) i włożyć do lodówki na 5 dni. Dwa razy dziennie mięso obracać na druga stronę i odlewać tworzący się płyn. Po 5 dniach mięso wyjąć i włożyć do pończochy, związać na gorze i powiesić w suchym, przewiewnym, ciepłym miejscu. Tak przygotowany schab zostawić do wyschnięcia na 5 dni. Po tym czasie schab wyciągnąć z pończochy i rozkoszować się jego smakiem. Najlepiej smakuje bardzo cienko pokrojony. Prawda ze wygląda jak sopocka?:) Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation