Kuchnia

słodkości

http://vegelicious.net/2012/11/dyniowe-drozdzowki/
Składniki:

•50g drożdży
•1/2 szkl. napoju sojowego
•1 szkl. brązowego cukru
•około 3 szkl. mąki tortowej
•2 szkl. mąki pszennej razowej
•3 łyżeczki cynamonu
•1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
•1/2 łyżeczki soli
•1/3 szkl. oleju + 4 łyżki do posmarowania ciasta i blachy
•1 szkl. musu dyniowego
Na początek kruszymy drożdże i mieszamy je w dużej misce razem z 1/2 szkl. brązowego cukru. Czekamy aż drożdże się rozpuszczą, dodajemy lekko podgrzany napój sojowy oraz łyżkę mąki pszennej, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodajemy 2 szkl. mąki razowej, 2 1/2 szkl. mąki tortowej, łyżeczkę cynamonu, odrobinę soli i mieszamy. Dodajemy 1 szkl. musu z dyni oraz 1/3 szkl. oleju i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Posypujemy po wierzchu mąką tortową (około 1/3 szkl.), ponownie przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut.

Ponownie wyrabiamy ciasto podsypując mąką jeśli za bardzo przywiera do rąk. Przekładamy na stolnicę uprzednio posypaną mąką. Wałkujemy aż otrzymamy prostokąt ok. 25 cm x 40 cm. Na wierzch ciasta wlewamy 3-4 łyżki oleju i dokładnie rozprowadzamy łyżką po wierzchu. Mieszamy razem 1/2 szkl. brązowego cukru, 2 łyżeczki cynamonu i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (można dodać też imbir i kardamon). Posypujemy równomiernie po wierzchu. Zwijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Następnie kroimy na około 9-10 kawałków. Układamy je w posmarowanej olejem blasze i wstawiamy na około godzinę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Najlepiej przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem, czy drożdżówki nie są surowe w środku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation