Święta i uroczystości

wielkanocne słodkości

Słodkie zajączki drożdżowe (8 sztuk):
375 g mąki, 30 g drożdży, 50 g cukru, 1 szczypta soli, mąka do posypania stolnicy, 8 rodzynek, 1 żółtko.
1.Mąkę włążyć do miski. W środku zrobić zaglębienie. Włożyć w nie pokruszone drożdże, posypać odrobiną cukru.
2.Drożdże zalać 150-175 ml letniej wody. Pozostały cukier i sól posypać na brzegach mąki. Wyrobić gładkie ciasto (można mikserem).
3. Pozostawić ciasto pod przykryciem na 25-30 min. Następnie zagnieść na wysypanej stolnicy i podzielic na 8 jednakowej wielkości kawałków.
4. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z dwóch trzecich z każdego kawałka ciasta uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na blasze. Z pozostałych kawałków ciasta uformować podłużne wałeczki na długość 14 cm, złożyć je na pół i wcisnąć na bułeczki jako uszy. W każde zgięcie włożyć rodzynkę. Pozostawić na 10 min.
5. Następnie rozbić żółtko z 1 łyżeczką wody i posmarować nim bułeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 C przez 20-30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation