Kuchnia

CHLEBY I BUŁKI

Bułeczki drożdżowe jak muffinki:
Składniki 6 bułeczek:

7 g świeżych drożdży lub 3 g suszonych

150 ml wody

250 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka oleju

sól do posypania lub inna posypka


Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do mąki wymieszanej z solą i zagnieść gładkie ciasto (ok. 10 minut). Na koniec wyrabiania dodać olej i jeszcze chwilę zagniatać.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Przygotować foremkę do muffinek. Każdy otwór wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części i włożyć do muffinkowej foremki. Bułeczki posmarować masłem, posypać solą. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Piec w temp. 220 stopni przez ok. 15 minut, do zarumienienia.
Wystudzone bułki można zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation