Kuchnia

Przepisy

Aromatyczny chleb pszenny

/2 bochenki/

* 750g maki pszennej chlebowej
* ok 550-650g wody
* 2 łyżeczki soli morskiej
* 4 łyżki otrębów żytnich
* 1/3 szkl ziaren słonecznika
* 2 łyżki czarnuszki
* 1 łyżka rozmarynu suszonego
* 1 łyżeczka cukru
* 10g świeżych drożdży

Wieczorem - w przeddzień pieczenia, w większej misce wymieszać wszystkie składniki (jeśli ciasto zbyt gęste, dodać kilka łyżek wody) do momentu aż się połączą. Nie trzeba wyrabiać długo, wystarczy 3minuty. Miskę przykryć szczelnie folią i pozostawić na blacie na całą noc.
Na drugi dzień, lekko złożyć ciasto i podzielić na dwie części. Każdą porcję ciasta położyć na omączonym blacie i uformować podłużne bochenki.
Gotowe chlebki umieścić w koszykach wyściełanych płótnem i wysypanych mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok 1godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik z kamieniem do 250stC.
Wyrośnięte chlebki przełożyć na łopatę, naciąć i włożyć do naparowanego piekarnika.
Piec przez 35-40 minut. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 220stC.

Można też upiec chleby w keksówkach. Wtedy uformowane chlebki przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami lub mąką foremek. Po wyrośnięciu wstawić do naparowanego piekarnika i upiec do zrumienienia.
Smacznego!

http://smakiaromaty.blogspot.com/2011/05/aromatyczny-chleb-pszenny.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation