Kuchnia

słodkości

Ciasto bezowe z kremem budyniowo-śmietankowym z mandarynkami i czekoladą || mysweetworld

Składniki:

na bezę:

180 g białek

300 g cukru trzcinowego

szczypta soli

sok z połówki mandarynki

1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego

na krem:

450 ml mleka

1 budyń śmietankowy

2 łyżki cukru

500 g mascarpone (2 opakowania)

sok z drugiej połówki mandarynki

skórka otarta z jednej pomarańczy (pomarańczę można pokroić na mniejsze kawałeczki i dodać do ciasta przed podaniem)

dodatkowo:

6-7 mandarynek

listki melisy

1 tabliczka gorzkiej czekolady





Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne ( najlepiej sprawdzić to rozcierając między palcami odrobinę piany).

Pod koniec dodać przesianą przez małe sitko skrobię oraz wlać sok z mandarynki i miksować jeszcze przez chwilę.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C.

Przygotować prostokątną blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. (Papier można przykleić do blaszki w kilku miejscach, używając do tego odrobiny piany).

Przełożyć ubitą bezę na blaszkę i za pomocą sylikonowej szpatułki uformować prostokąt o wymiarach około 25 na 35 cm.

Włożyć bezę do rozgrzanego piekarnika, piec w tej temp. przez 15-18 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec kolejne 1,5 h (lub krócej).

Beza może delikatnie popękać.

Wyłączyć i uchylić piekarnik - w ten sposób wystudzić bezę. (Można tak zostawić na całą noc)

W między czasie ugotować budyń (w odrobinę mniejszej ilości niż zaleca się na opakowaniu- ok. 430-450 ml). Budyń ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (z dwoma łyżkami cukru). Przełożyć do miseczki z wierzchu przykryć kawałkiem folii spożywczej- trzeba ją położyć bezpośrednio na powierzchni budyniu, dzięki temu nie zrobi się korzuch. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 1,5 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy również rurki z czekolady. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować ją na gładkiej powierzchni np. na szklanej desce. Wstawić do lodówki na około 8-10 minut- czekolada powinna utwardzić się w 90%. Przy pomocy ostrego noża lub tarki do sera zeskrobywać czekoladę tworząc wiórki lub rurki. Wstawić do lodówki, by całkiem się utwardziły.

Oczywiście nie trzeba robić rurek- wystarczy posiekać nożem czekoladę lub zetrzeć na tarce.

Przygotować krem – w misce umieścić dobrze schłodzony budyń i równie chłodne mascarpone, wycisnąć sok z połowy mandarynki, dodać skórkę z pomarańczy (startą na drobnej tarce) i wszystko zmiksować- krótko, na wysokich obrotach miksera, tylko do połączenia. Krem nie jest zbyt słodki, ale wszystko nadrobi beza.

Na wystudzonej bezie ułożyć cząstki mandarynek, nałożyć równomiernie krem, następnie porozkładać z wierzchu kółeczka ( lub cząstki) mandarynek i posypać obwicie czekoladą. Udekorować listeczkami melisy (można jeszcze zetrzeć odrobinę świeżej skórki z pomarańczy) kroić na kawałki i podawać :) W razie konieczności przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation