Kuchnia

słodkości

Najlepszy przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami || mysweetworld
Składniki na około 25 sztuk:

25 g drożdży

1 i 1/2 szklanki mleka

80 g cukru

opakowanie cukru wanilinowego

1/4 łyżeczki soli

2 duże jajka

300 g mąki (używam mąki do ciast drożdżowych typ 650)

3 średnie, najlepiej kwaśne jabłka- u mnie antonówki

+olej do smażenia

+cukier puder do oprószenia



Mleko lekko podgrzać.

Drożdże zasypać dwoma łyżeczkami cukru i odstawić na chwilę.

Resztę cukru oraz cukier wanilinowy i sól wsypać do podgrzanego mleka.

Dodać jajka i połączyć w całość rózgą kuchenną (lub mikserem)

Drożdże rozetrzeć z cukrem i gdy staną się płynne dodać do reszty składników, wymieszać.

Na koniec przesiać mąkę i dokładnie wymieszać całość.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h do wyrośnięcia.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, następnie na mniejsze kawałeczki.

Na wyrośnięte ciasto rozrzucić pokrojone jabłka. NIE MIESZAĆ.

Na patelni rozgrzać olej. Delikatnie nabierać ciasto dużą łyżką i nakładać na średnio rozgrzany tłuszcz, formować racuszki i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

Usmażone placuszki układać na kratce wyłożonej ręcznikami papierowymi.

Podawać jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem.

Rada: Olej nie może być zbyt gorący bo racuszki będą się przypalać z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Zbyt zimny olej wchłonie się do racuchów i będą zbyt ciężkie i tłuste. Dlatego racuchy należy smażyć na średnio rozgrzanym oleju, najlepiej rozgrzać olej na większej mocy palnika, następnie zmniejszyć do średniej (u mnie na płycie indukcyjnej 5-6) i dopiero nakładać ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation