Kuchnia

słodkości

EVERYDAY FLAVOURS: DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z SEREM I RODZYNKAMI.
DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z SEREM I RODZYNKAMI
18 sztuk

CIASTO
600 g mąki pszennej
100 g masła
200 ml letniego mleka
60 g drobnego cukru
2 płaskie łyżeczki drożdży
2 jajka
szczypta soli

NADZIENIE
40 g rodzynek
2 łyżki likieru pomarańczowego
400 g zmielonego twarogu półtłustego
50 g cukru pudru
2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego
1 żółtko

1 żółtko, 2 łyżki mleka do posmarowania drożdżówek
3 łyżki cukru pudru+woda

Około 50 ml mleka umieścić w misce razem z drożdżami i łyżeczką cukru. Zaczyn zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut aż zacznie bąbelkować. Rodzynki namoczyć w likierze dodając do nich około 3 łyżek wrzątku. Do garnka włożyć masło oraz cukier i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się masła. Mieszaninę zamieszać dokładnie aby cały cukier się rozpuścił po czym odstawić do przestygnięcia. Do miski miksera przesiać mąkę oraz sól. Dodać do nich resztę mleka, masło z cukrem oraz zaczyn z drożdżami oraz jajka. Zacząć wyrabiać ciasto hakiem do wyrabiania drożdżowych ciast. Ciasto wyrabiać tak długo aż zrobi się elastyczne i gładkie. Następnie miskę z nim przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscy na minimum 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotować nadzienie drożdżówek. W misce umieścić resztę składników nadzienia po czym wymieszać je dokładnie. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym wcześniej mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 50x40 cm. Nadzienie rozsmarować na cieście zostawiając margines wolnego dookoła. Na wierzchu rozsypać równomiernie rodzynki uprzednio odsączone z płynu. Z ciasta zwinąć ciasno roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie roladę ciąć na plastry szerokości około 3 cm i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane blachy przykryć folią spożywczą i ustawić w ciepłym miejscu minimum na 30 minut aby drożdżówki wyrosły. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Drożdżówki smarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem po czym piec około 25 minut w rozgrzanym piekarniku do zrumienienia. Gdy ostygnąć polać je lukrem przygotowanym z cukru pudru z dodatkiem wody. Najlepiej smakują tego samego dnia.
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation