Kuchnia

słodkości

EVERYDAY FLAVOURS: SCONES Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI.
SCONES Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI
8 sztuk

300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki brązowego cukru
90 g masła
1 jajko
180 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka pasty waniliowej
50 g orzechów laskowych
100 g świeżej lub mrożonej żurawiny

Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Do miski przesiać mąkę a następnie dodać do niej proszek do pieczenia, orzechy pocięte nożem na mniejsze kawałki oraz cukier i sól. Do miski dodać masło pocięte na mniejsze kawałki i całość rozetrzeć w palcach. W innej misce wymieszać dokładnie śmietankę, jajko oraz pastę waniliową. Do suchych składników dolać śmietankę z dodatkami i wyrobić ciasto. Na koniec dorzucić do niego żurawinę. Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na blasze z ciasta uformować płaski okrąg który podzielić na 8 części. Każdą część odsunąć od siebie na kilka centymetrów aby podczas pieczenia nie połączyły się. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut aż się zarumienią.
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation