Kuchnia

słodkości

EVERYDAY FLAVOURS: SKANDYNAWSKIE DROŻDŻÓWKI Z PORZECZKAMI I NADZIENIEM MIGDAŁOWYM.
CIASTO
325 ml mleka
50 g masła
500 g mąki pszennej
75 g cukru pudru
2 ziarna kardamonu
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
1 jajko

NADZIENIE
75 g miękkiego masła
50 g mielonych migdałów
50 g marcepanu
50 cukru pudru
3 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
około 300 g czerwonych porzeczek

1 jajko
płatki migdałowe

W rondlu umieścić mleko oraz masło. Podgrzewać aż masło się roztopi całkowicie po czym odstawić do przestygnięcia. Odlać pół szklanki mleka, powinno być tylko trochę ciepłe. Dodać do niego drożdże po czym całość odstawić na około 10 minut aż drożdże zaczną "bąbelkować". W międzyczasie do miski miksera wrzucić odmierzoną mąkę, cukier, resztę mleka z masłem, zmiażdżone w moździerzu ziarna kardamonu, sól, jajko oraz mieszaninę z drożdżami. Za pomocą miksera wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut na blat, a następnie na całą noc do lodówki.
Następnego dnia rano miskę wyjąć z lodówki i zostawić na blacie aby ciasto nabrało temperatury pokojowej i wyrosło na około 11/2 godziny. W międzyczasie przygotować nadzienie mieszając wszystkie jego składniki oprócz porzeczek razem. Po tym czasie ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na prostokąt o dłuższym boku około 50 cm. Na cieście rozsmarować w miarę równo masę migdałową i rozsypać porzeczki, po czym ciasto złożyć wzdłuż dłuższego boku. Należy to zrobić dzieląc sobie prostokąt na trzy równe części po czym zewnętrzne części złożyć do środka. Prostokąt podzielić wzdłuż krótszego boku na 16 pasków. Każdy pasek rozciąć na pól zostawiając kawałek nierozcięty. Rozcięte kawałki zwinąć dookoła własnej osi po czym tak zrolowane ciasto zawinąć w bułeczkę. Uformowane bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folia spożywczą aby nie wyschły i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Przed wstawieniem bułek posmarować je wszystkie rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut do zezłocenia się. Zjadać ten sam dzień lub zamrozić.
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation