Kuchnia

kuchnia

Puszyste japońskie pancakes | Moje Wypieki

Najbardziej puszyste placuszki na świecie :). Znacie już sernik japoński, poznajcie japońskie pancakes. Omletowe, delikatne jak chmurka, puszyste dzięki dużej ilości ubitych białek. Pachnące wanilią lub skórką z cytrusów, jak lubicie. Na patelni trzymają fason jak biszkopt i rosną mocno do góry. Robią furorę na zagranicznych stronach kulinarnych. Podajemy je prosto z patelni. Musicie wypróbować!




Składniki na 15 - 18 sztuk:

3 żółtka
15 g drobnego cukru do wypieków
60 ml mleka
30 g oleju rzepakowego
90 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub świeżo otarta skórka z cytryny)
Na pianę:

6 białek
szczypta soli
60 g drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W większym naczyniu umieścić żółtka, cukier, mleko, olej, wanilię. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli. Kiedy będą sztywne zacząć dodawać cukier, łyżeczka po łyżeczce, cały czas ubijając do sztywności. 2 łyżki białek dodać do mieszanki i wymieszać, w celu rozluźnienia jej konsystencji. Dodać resztę ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką.

Większą łyżką (u mnie łyżka do lodów) odmierzać porcje ciasta i smażyć na nieprzywierającej patelni i na minimalnej ilości tłuszczu (oleju), z obu stron, na złoty kolor, koniecznie pod przykryciem (placuszki są wysokie i nie możemy pozwolić na to, by były niedopieczone). Smażyłam na niewielkiej mocy palnika, ale dłużej, by dobrze się wypiekły w środku, trzeba wyczuć czas i temperaturę rozgrzania swojej patelni.

Podawać prosto z patelni, z ulubionymi owocami i syropem klonowym (odłożone do wystudzenia - nieco opadną).

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation