Kuchnia

kuchnia

Rabarbar pod kokosową kruszonką » Jadłonomia · wegańskie przepisy nie tylko dla wegan

Rabarbar pod kokosową kruszonką

Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia
Składniki na prostokątną blachę o długości około 30 cm::
1 kg rabarbaru
2 łyżki mąki, dowolnej
2 łyżki cukru trzcinowego

1/2 szklanki kokosowych wiórek
1/2 szklanki nasion słonecznika
1/4 szklanki płatków owsianych lub jaglanych
1/3 szklanki oleju kokosowego
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu wanilowego
1/4 łyżeczki soli
do podania: kokosowe mleczko, kokosowa śmietanka lub gałka ulubionego sorbetu

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Rabarbar pokroić, wsypać do foremki oraz wymieszać z mąką i cukrem.
Do małego kubeczka blendera z ostrzem w kształcie litery „S” dodać wszystkie składniki na kruszonkę i zmiksować na rozdrobnioną, gładką pastę.
Na rabarbar wysypać przygotowaną kruszonkę, naczynie wsunąć do piekarnika i piec przez 25 – 30 minut. Podawać na gorąco z kokosowym mleczkiem, dobrze smakuje też na zimno jako drugie śniadanie.
Porady:

Cukier można zastąpić innym ulubionym słodzikiem.
Olej kokosowy po zmiksowaniu ma postać ciekłą, a zatem kruszonka ma zupełnie inną konsystencję niż ta tradycyjna. Nie należy się tym przejmować, tak ma być! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation